miércoles, 6 de mayo de 2009

Cuéntame... com et documentes

Els alumnes de Documentació en el Mitjans de Comunicació Social de la Universitat Complutense de Madrid han fet un treball sobre la documentació en la série “Cuéntame”. Aquest projecte s’ha realitzat mitjançant una entrevista personal a Elena de la Cuadra Colmenares, tant com a documentalista de la série “Cuéntame” com a professora de Documentació en Ciències de l’Informació de la Universitat complutense de Madrid; a més a més, per a realitzar aquesta tasca han consultat altres fonts impreses i digitals.

Els documentalistes en aquest cas gaudeixes de distints tipus de fonts d’informació:
- Fons d’hemeroteca.
- Internet.
- Fons de TV i NO-DO.
- Fons institucionals.
- Fonts personals i records.

Encara que contem amb tantes fonts, la documentació es troba amb diverses dificultats:
- La censura de la època.
- La incapacitat tècnica d’aleshores de gravar diverses escenes (molt fosques o molt clares, per exemple).
- La poca conservació de la documentació prèvia als anys 80.
- Els problemes dels records personals.


En aquesta sèrie la documentació treballa de dues formes diferents:
- Recerca sense petició prèvia: s’examinen les imatges curioses mentre és realitza un altra recerca; a partir d’aquestes imatges és poder elaborar noves trames argumentals.
- Recerca baix demanda: els guionistes informen sobre la trama i posteriorment és busquen les imatges relacionades.

Per fer tota aquesta tasca més senzilla s’utilitza el software Knosys. Aquestabase de dades multimèdia permet asocial imatges i clips al registre.

La documentació en aquesta sèrie no és limita tan sols a la creació de guions; en aquest cas a més a més s’utilitza per a l’ambientació, la interpretació, la fotografia, la representació d’un vocabulari verosímil i el product placement.


Série que ens agradaria investigar: Los Tudor

Ens agradaria investigar quant a documentació es refereix la sèrie “Los Tudor”. Aquesta producció, a banda de mostrar-nos la crònica d’aquesta família d’una forma totalment històrica, un dels punts més cridaners de la producció són l’escenografia i el vestuari, el maquillatge i els pentinats. A més a més la documentació juga un paper fonamental al hora de recrear els guions i la forma d’actuar dels personatges. Així mateix en aquesta sèrie s’ha de documentar molt bé quin tipus de poder tenia el rei, com actuava i quins mecanismes de poder existien en la època.

En aquest cas la documentació tan sols funcionaria unilateralment, és a dir, els guionistes serien els que demanarien la informació als documentalistes. Contràriament al que passava amb el servei de documentació de la sèrie Cuéntame, els documentalistes no oferirien informació no demanada als guionistes o productors. Ja que no existeixen imatges interessants de l’època ni productes que emplaçar, etc. els documentalistes no ho poden trobar interessant per a la trama i remetre-ho als creador de la sèrie.

No hay comentarios:

Publicar un comentario